istocksoejlefoede

mandag den 19. april 2010

Lægelig astrologi

Museet er blevet gjort opmærksom på følgende indlæg i Ugeskrift for Læger, 90. årgang nr. 45, 8. november 1928, side 1065, under rubrikken 'Fra ind- og udland', hvorfra her citeres ordret:

________________
Horoskop
Et Menneskes Skæbne kan til en vis Grad forudsiges. Opgiv Fødested, Fødselsaar, Dag og Time, fulde Navn, Beskæftigelse og Adresse. Opgiv videre hvilke Sygdomme, De har haft og hvornaar. 6 Kr. i Frimærker vedlægges. Saa faar De de bedste oplysninger, som efter Videnskabens nuværende Standpunkt kan gives, angaaende Deres Fremtid.
Astrolog og Læge Ag. Møller, Slotsgade 35, Aalborg 

 Med 8-14 dages mellemrum får jeg fra opskræmte læger rundt om i landet tilsendt ovenstående avertissement, der skal hidrøre fra "Nationaltidende".
Det har vist endnu ikke stået i U.f.L., hvor det jo hører hjemme trods den duft af Chr. IV's tid, der er over det.
Thi manden er veritabel læge og tilmed – som det ses – specialist i et fag, der endnu ikke vides at være anerkendt mellem lægespecialiteterne. Han har altså utvivlsomt indvundet nyt land for lægestanden og derigennem krav på en mulig noget behersket tak fra standens side.
E. Th. Malling.
_ _ _ _ _

Paagældende Kollega er selvfølgelig ikke Medlem af Den alm. danske Lægeforening.
Red.
________________

Museet siger tak for ovenstående til Naja Vucini, phd-studerende ved RUC.

2 kommentarer:

  1. To numre senere, i Ugeskrift for Læger nr. 47 fra den 22. november 1928, kom denne kommentar under rubrikken 'Korrespondance', her citeret ordret:

    ________________


    HOROSKOPER
    Af Museumsinspektør Thomas Thomsen

    Tør jeg bede den ærede Redaktion om en lille plads i Anledning af Artiklen om Horoskoper i U.f.L. nr. 45.

    Da jeg hverken er Astrolog eller Læge, skal jeg ikke komme ind på selve Sagen; mit Bidrag er kun et personligt Vidnesbyrd om en Mand, som jeg under mit Forhold til ham er kommet til at respektere.
    I min Egenskab af Leder af Nationalmuseets etnografiske Samling har jeg siden 1924 staaet i Forbindelse med Dr. Møller, der dengang var Læge i hollandsk Tjeneste på Nias. Uden forudgående Bekendtskab bad jeg ham hjælpe Museet med Indsamlinger paa Øen, og uegennyttigt har han gennem flere Aar ofret megen Tid derpaa. Han viste under dette Arbejde en udpræget videnskabelig Sans og hjemsendte et Materiale, der overgaar de rige Samlinger i Moderlandet Holland, hvor Museumsmændende udtalte deres Forbavselse over, at dette endnu havde kunnet samles på Øen. Naar dette lykkedes, skyldtes det utvivlsomt tillige, at Dr. Møller behersker det Niassiske Sprog og har forstaaet at komme de indfødte nær.
    Foruden Nationalmuseet har han i sine Nias-aar bistaaet Professor Johannes Schmidt og har som sin særlige Interesse samlet et omfangsrigt og – saa vidt jeg kan skønne – særdeles værdifuldt, nøgternt Materiale til Niassernes Astrologi og Tidsregning.
    Han har saaledes været Astrologien paa nært hold i Egne, hvor den er sidestillet med Lægekunsten og søger nu altsaa herhjemme at udvide sit Materiale og forsøge at gøre den til Videnskab. Dette viser ham i hvert Fald som en modig Mand, der ikke erbange for at gaa paatværs af Skik og Brug. Hvorledes man vil dømme Sagen selv, vil bero paa den dømmendes personlige Indstilling.

    SvarSlet
  2. Great, In my opinion simply done a fanatastic level. You certainly fully understand just what you are talking about, and I might rather become powering that. Nice living then straight up but straightforward.
    voyance gratuite en ligne par email

    SvarSlet

Museets Blog

Mit billede
Stiftet 1999 med formålet at give offentligheden et dokumenteret kendskab til det astrologiske fag og dets historie - og her navnlig den danske astrologi