istocksoejlefoede

mandag den 20. september 2010

Jupiter er nærmere Jorden end i 50 år

Der er godt nyt til alle dem, der aldrig har kunnet finde Uranus på nattehimlen. Lige nu leder Jupiter let på vej
08:47 - 16. sep. 2010 Ritzau /Nyheder
Solsystemets største planet, Jupiter, kommer natten til tirsdag i næste uge tættere på Jorden, end den har været siden 1963. Og i disse dage har dens bane bevæget Jupiter i en position i forhold til Solen og Jorden, så den lyser op hele natten.
Det giver i disse dage glade amatører en sjælden mulighed for at kikke nærmere på såvel Jupiter som på en anden og endnu fjernere planet, Uranus, hvis ellers himmelen er klar, oplyser astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet.
Jupiter er nemlig nem at spotte med det blotte øje hele natten, hvor den lyser op på den sydøstlige horisont som en meget klar stjerne. Med en almindelig håndkikkert, der forstørrer syv gange, kan man også få øje på Jupiters fire største måner - Io, Europa, Ganymede og Callisto. Bedst er det dog med lidt bedre kikkerter af den slags, som jægere og fugleentusiaster bruger, og som forstørrer tyve gange, oplyser Michael Linden-Vørnle.
Også normalt kan man have fornøjelse af at studere Jupiter, bare med en almindelige kikkert.
- Men det unikke lige nu er, at Jupiter kan bruges som ledestjerne til at spotte Uranus, som ellers ikke er til at finde, hvis man lige kender til astronomi, siger astrofysikeren.
Uranus står mindre end en grad nordligere end Jupiter og lidt oven for. Den kan ses i en kikkert som lille, lyssvag og grønlig skive.
Uranus hænger næsten fem gange længere fra Jorden end Jupiter, der på tirsdag vil komme så nær som 592 millioner kilometer fra Jorden. Det er 75 millioner kilometer nærmere, end når Jupiter er længst væk, hvad den kommer igen i 2076.
Først i 2022 flytter Jupiter sig igen længere væk fra Jorden, omend kun få hundrede tusinde kilometer.
.

3 kommentarer:

  1. Tak, jeg har bare været på jagt efter oplysninger om dette emne i lang tid, og din er den største jeg har fundet ud af indtil nu. Men hvad om indgåelse? Er du sikker på om kilden?
    Voyance gratuite serieuse

    SvarSlet
  2. Det er virkelig en fin og nyttig stykke info. Jeg er glad for at du delte denne nyttig informasjon med oss. Vennligst hold oss ​​oppdatert slik. Takk for at du delte.
    voyance gratuitement

    SvarSlet
  3. "Det er en kunst at stoppe op og tiltrække besøgende med deres strålende skrivefærdigheder. Denne forfatter virkelig forstår at bringe trafik til sin hjemmeside. Tak fordi du delte."
    voyance gratuite

    SvarSlet

Museets Blog

Mit billede
Stiftet 1999 med formålet at give offentligheden et dokumenteret kendskab til det astrologiske fag og dets historie - og her navnlig den danske astrologi