istocksoejlefoede

søndag den 19. september 2010

Henry Hejø - den glemte pioner

Medlemmer af Hejø-slægten, bosidddende i Norge, har netop doneret en kasse med astrologen Henry Hejø's efterladte papirer til Astrologisk Museum. Denne donation er museet særlig glad for, da den åbner for indblik i et næsten lukket kapitel af efterkrigstidens historie om dansk astrologi.

De hidtil kendte biografiske detaljer om dirigenten og astrologen Henry Hejø skrev vi om i SOPHIE nr. 30 – http://pub.asmu.dk/Download/ – hvor dette nye materiale viser ham som en myreflittig formidler af astrologien i 1950'erne. Han stiftede Institut for Astrologi i Søndeborg. Han udgavet et blad, kaldet 'Den nye Tid - astrologisk månedblad'. Han skabte et korrespondancekursus i astrologi. Han skrev lærebogs-hæfter om planeter, tegn og endda hæfter om esoterisk astrologi. Altså et overordentlig spændende bekendtskab, hvor materialet fortæller os om et betydeligt virke og ry i samtiden, mens han i dag er gået helt i glemmebogen.

Værker
Hans kilder tæller navne som Alan Leo og især Edward Whitman, hvis lærebogshæfter, han tilsyneladenede blev stærkt inspireret af, også i hæfternes layout og udstyr. De var, som det var sædvane på den tid, stencileret og duplikeret materiale, men i liggende A5-format. Altså et A4-format skåret midt over, hvilket sandsynligvis har været en rationel måde at trykke mange eksemplarer på. Tallet 400 står på forsiden af en hustabel for Danmark (56° nordlig bredde), som han prducerede, og en efemeride for 1909-11. Eksemplarerne er nummererede, så formentlig har oplaget været på 400 eksemplarer, et efter forholdene ganske stort oplag.

Materialet om Henry Hejø indeholder også et eksempel på hans udfærdigelse af skriftlige horoskoper. Det er en bog på 48 sider i kvartformat (26 x20 cm) som er lidt kortere end A4-formatet. Uhyre systematisk og ordentligt gennemgås horoskopets planeter og deres positioner sammen med en ottesiders indledning om, hvad et horoskop indeholder af symboler. Hele fremgangsmåden minder om et godt computerhoroskop fra vore dage, så om Hejø havde levet nu, ville han formentlig have elsket computeren til sit astrologiske arbejde.

Tidsskrift
Tidsskriftet 'Den nye tid' udkom med sit første nummer i juli 1955 under Uranus-Jupiter konjunktionen det år. Det havde mottoet 'Bladet, der fortæller Dem om fremtiden' og udkom altså et år før det første nummer af Irene Christensens 'Stjernerne'. Bladet eksisterer ikke mere og det udkom tilsyneladende kun i dette ene nummer. Det blev trykt i et stort antal, der slet ikke var salg i. Familien gemte på restoplaget i en årrække, indtil det hele blev makuleret på nær et enkelt eksemplar. Museet har nu det måske eneste eksemplar, der er tilbage. Det var nydeligt bogtrykt og i lommeformat (16 x 12 cm) med omslag i lidt finere papir. Det var på 20 tætbeskrevne sider, alle forfattet af Hejø selv, og havde følgende indhold:

- Den nye tid (leder) (1 s)
- Hvad er astrologi (2 s)
- Deres horoskop for juli 1955 (i alt 11 sider)
- Vædderen - 1. dekane, 2. dekane, 3. dekane (etc. for alle 12 tegn)
- Hvad er et horoskop ? (2 s)
- Hvor begynder og ender den 3. verdenskrig? (2 s m/horoskoper)
- Har de heldet med dem i juli? Lotteri- og tipschancer (2 s)
- De storpolitiske begivenheder (0,5 s)
- Er Asiens esoteriske kraft vor redning? (0,5 s)

Brevskole
Hejøs's Astrologiske Korrespondance Kursus var en serie på otte hæfter, hver på tolv sider i det karakteristiske liggende A5-format. Kartonomslag og rygtape. Meget pædagogisk bygget op med tegninger og en række spørgsmål, der skulle svares på til sidst. Alt udgivet fra Institut for Astrologi på Havretoften i Sønderborg.

2 kommentarer:

  1. Jeg vil straks få fat i din RSS-feed, som jeg ikke kan finde din e-mail-abonnement link eller nyhedsbrev service. Har du nogen? Venlig at lade mig vide, for at jeg kunne abonnere. Tak.
    voyance par mail

    SvarSlet
  2. Flott arbeid! Dette er den type informasjon som skal deles rundt på nettet. Skam på Google for ikke lenger å posisjonere dette innlegget øvre! Kom over og søke råd fra min hjemmeside. Takk =)
    voyance gratuite en ligne

    SvarSlet

Museets Blog

Mit billede
Stiftet 1999 med formålet at give offentligheden et dokumenteret kendskab til det astrologiske fag og dets historie - og her navnlig den danske astrologi