istocksoejlefoede

onsdag den 29. september 2010

Dalí 's tallerkener

Den spanske multikunstner, Salvador Dalí, der selv var født i Tyrens tegn  (11. maj 1904), interesserede sig meget for symbolik. Han skabte ud over et helt originalt sæt tarotkort også adskillige skitser og brugsgenstande med astrologiske motiver.

Heriblandt en serie på tolv tallerkener, hvoraf museet har kunnet opspore billeder af halvdelen – se : http://samlinger.asmu.dk/kultur/  – med sine helt originale fortolkninger af de tolv tegns psyke og symbolik.

Museet hører meget gerne om yderlige hverdags-genstande fra Dalí 's hånd.
.

onsdag den 22. september 2010

Tycho Brahe får ny begravelse

Tycho Brahe får ny dag og ny begravelse

Tycho Brahe var en verdensberømt astronom, men få ved at han 
tillige var digter. 
Manden, der er forbundet med de uheldige dage, får en ny begravelse, efter at videnskabsfolk igen undersøger hans jordiske rester i Prag.


Den verdenskendte danske astronom Tycho Brahes grav i Prag bliver igen genåbnet. Det sker mandag den 15. november. Myndighederne har givet lov til, at graven med astronomens knogler, skægrester og ligklædestykker genåbnes med henblik på yderligere videnskabelige undersøgelser af astronomens liv, der sluttede for 409 år siden.
                    Læs også: Forskere må nu åbne Tycho Brahes grav

Resterne af den verdenskendte astronom ligger i en halvanden meter lang forseglet zinkkiste i Teynkirken i Prag. Den blev senest åbnet i 1901, da en tjekkisk læge undersøgte de jordiske rester af astronomen. Den danske Tycho Brahe-ekspert, Jens Vellev, siger, at de jordiske rester af Tycho Brahe samt hans hustru vil blive taget op den 15. november med henblik på skanning og andre undersøgelser.
                       Læs også: Historiker: Tycho Brahe forgivet på Christian IVs ordre

Formålet med projektet i Prag er at skabe et billede af Tycho Brahes liv og måske finde årsagen til hans død. Og hvorfor han rejste til Prag fra Øresundsøen Hven. - Kan undersøgelserne af hans knogler give et fingerpeg om hans liv. Var han hypokonder, spørger Jens Vellev, der er lektor i middelalder- og renæssancearkæologi ved Aarhus Universitet.
                      Læs også: Forskere ser lyset fra Tycho Brahes stjerne

Én teori går på, at Tycho Brahes blære sprang, fordi han ikke tids nok fik forsørget i forbindelse med en middag hos en baron, og hvor der blev drukket tæt. Enten den 19. eller den 20. november vil der blive en genbegravelse af Tycho Brahes rester i en ny trækiste, måske med deltagelse af notabiliteter fra det danske kongehus.

/ritzau/


.

tirsdag den 21. september 2010

Kondratieff-cyklus

Professor Nickolai Kondratieff var kort efter den russiske revolution i 1917 med til at udvikle den første sovjetiske femårsplan, hvor han analyserede faktorer, der ville stimulere den sovjetiske økonomiske vækst. I 1926 offentliggjorde Kondratieff sine resultater i en rapport med titlen, "Long Waves in Economic Life". Ligesom Einstein og Newton, er Kondratieff indsigt begyndt at påvirke folks opfattelse radikalt og permanent vedrørende forståelse af den økonomiske historie.

Kondratieffs vigtigste opdagelse var, at den kapitalistiske økonomi viste lange cykliske bølger af op- og nedture der varede mellem 50-60 år per cyklus. En Kondratieff cyklus går gennem fire forskellige faser af gavnlig inflation (foråret), stagflation (sommer), gavnlig deflation (efteråret), og deflation (vinter).

Begreber, der nøje svarer til horoskopets kvadranter (de klassiske tetratopos) ... blot er det ikke umiddelbart klart hvilke(n) astrologisk(e) indflydelse(r), der giver nævnte cyklus, der svinger en del i længde.

Saturns cyklus er på ca. 30 år og Uranus' på 84 år, så hvis det skal være et enkelt himmellegeme, der skaber Kondratieffs cyklus, så skal det ligge mellem disse to. Dette er området for Kentaurerne, en slags asteroider, hvoraf Chiron er den mest kendte.

Chirons cyklus er på ca. 50 år, hvilket umiddelbart ville passe på længden af en Kondratieff-cyklus. Eneste problem er, at hans cykler synes at være af lidt forskellig længde ... 40-60 år er nævnt ... så der kræves nok mere en et enkelt himmellegemes indflydelse for at forklare den astrologisk.


Konkrete tal: Siden den sidste Kontratieff cyklus sluttede omkring 1949, har vi set gavnlig inflation 1949-1966, stagflation 1966-1982, gavnlig deflation 1982-2000 og er altså inde i en 'Kondratieff-vinter' i disse år.

Vi har i denne cyklus haft et 'forår' på 17 år, en 'sommer' på 16 år, et 'efterår' på 18 år ... og må derfor påregne at 'vinteren' varer 5-8 år endnu.
.

mandag den 20. september 2010

Jupiter er nærmere Jorden end i 50 år

Der er godt nyt til alle dem, der aldrig har kunnet finde Uranus på nattehimlen. Lige nu leder Jupiter let på vej
08:47 - 16. sep. 2010 Ritzau /Nyheder
Solsystemets største planet, Jupiter, kommer natten til tirsdag i næste uge tættere på Jorden, end den har været siden 1963. Og i disse dage har dens bane bevæget Jupiter i en position i forhold til Solen og Jorden, så den lyser op hele natten.
Det giver i disse dage glade amatører en sjælden mulighed for at kikke nærmere på såvel Jupiter som på en anden og endnu fjernere planet, Uranus, hvis ellers himmelen er klar, oplyser astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet.
Jupiter er nemlig nem at spotte med det blotte øje hele natten, hvor den lyser op på den sydøstlige horisont som en meget klar stjerne. Med en almindelig håndkikkert, der forstørrer syv gange, kan man også få øje på Jupiters fire største måner - Io, Europa, Ganymede og Callisto. Bedst er det dog med lidt bedre kikkerter af den slags, som jægere og fugleentusiaster bruger, og som forstørrer tyve gange, oplyser Michael Linden-Vørnle.
Også normalt kan man have fornøjelse af at studere Jupiter, bare med en almindelige kikkert.
- Men det unikke lige nu er, at Jupiter kan bruges som ledestjerne til at spotte Uranus, som ellers ikke er til at finde, hvis man lige kender til astronomi, siger astrofysikeren.
Uranus står mindre end en grad nordligere end Jupiter og lidt oven for. Den kan ses i en kikkert som lille, lyssvag og grønlig skive.
Uranus hænger næsten fem gange længere fra Jorden end Jupiter, der på tirsdag vil komme så nær som 592 millioner kilometer fra Jorden. Det er 75 millioner kilometer nærmere, end når Jupiter er længst væk, hvad den kommer igen i 2076.
Først i 2022 flytter Jupiter sig igen længere væk fra Jorden, omend kun få hundrede tusinde kilometer.
.

søndag den 19. september 2010

Henry Hejø - den glemte pioner

Medlemmer af Hejø-slægten, bosidddende i Norge, har netop doneret en kasse med astrologen Henry Hejø's efterladte papirer til Astrologisk Museum. Denne donation er museet særlig glad for, da den åbner for indblik i et næsten lukket kapitel af efterkrigstidens historie om dansk astrologi.

De hidtil kendte biografiske detaljer om dirigenten og astrologen Henry Hejø skrev vi om i SOPHIE nr. 30 – http://pub.asmu.dk/Download/ – hvor dette nye materiale viser ham som en myreflittig formidler af astrologien i 1950'erne. Han stiftede Institut for Astrologi i Søndeborg. Han udgavet et blad, kaldet 'Den nye Tid - astrologisk månedblad'. Han skabte et korrespondancekursus i astrologi. Han skrev lærebogs-hæfter om planeter, tegn og endda hæfter om esoterisk astrologi. Altså et overordentlig spændende bekendtskab, hvor materialet fortæller os om et betydeligt virke og ry i samtiden, mens han i dag er gået helt i glemmebogen.

Værker
Hans kilder tæller navne som Alan Leo og især Edward Whitman, hvis lærebogshæfter, han tilsyneladenede blev stærkt inspireret af, også i hæfternes layout og udstyr. De var, som det var sædvane på den tid, stencileret og duplikeret materiale, men i liggende A5-format. Altså et A4-format skåret midt over, hvilket sandsynligvis har været en rationel måde at trykke mange eksemplarer på. Tallet 400 står på forsiden af en hustabel for Danmark (56° nordlig bredde), som han prducerede, og en efemeride for 1909-11. Eksemplarerne er nummererede, så formentlig har oplaget været på 400 eksemplarer, et efter forholdene ganske stort oplag.

Materialet om Henry Hejø indeholder også et eksempel på hans udfærdigelse af skriftlige horoskoper. Det er en bog på 48 sider i kvartformat (26 x20 cm) som er lidt kortere end A4-formatet. Uhyre systematisk og ordentligt gennemgås horoskopets planeter og deres positioner sammen med en ottesiders indledning om, hvad et horoskop indeholder af symboler. Hele fremgangsmåden minder om et godt computerhoroskop fra vore dage, så om Hejø havde levet nu, ville han formentlig have elsket computeren til sit astrologiske arbejde.

Tidsskrift
Tidsskriftet 'Den nye tid' udkom med sit første nummer i juli 1955 under Uranus-Jupiter konjunktionen det år. Det havde mottoet 'Bladet, der fortæller Dem om fremtiden' og udkom altså et år før det første nummer af Irene Christensens 'Stjernerne'. Bladet eksisterer ikke mere og det udkom tilsyneladende kun i dette ene nummer. Det blev trykt i et stort antal, der slet ikke var salg i. Familien gemte på restoplaget i en årrække, indtil det hele blev makuleret på nær et enkelt eksemplar. Museet har nu det måske eneste eksemplar, der er tilbage. Det var nydeligt bogtrykt og i lommeformat (16 x 12 cm) med omslag i lidt finere papir. Det var på 20 tætbeskrevne sider, alle forfattet af Hejø selv, og havde følgende indhold:

- Den nye tid (leder) (1 s)
- Hvad er astrologi (2 s)
- Deres horoskop for juli 1955 (i alt 11 sider)
- Vædderen - 1. dekane, 2. dekane, 3. dekane (etc. for alle 12 tegn)
- Hvad er et horoskop ? (2 s)
- Hvor begynder og ender den 3. verdenskrig? (2 s m/horoskoper)
- Har de heldet med dem i juli? Lotteri- og tipschancer (2 s)
- De storpolitiske begivenheder (0,5 s)
- Er Asiens esoteriske kraft vor redning? (0,5 s)

Brevskole
Hejøs's Astrologiske Korrespondance Kursus var en serie på otte hæfter, hver på tolv sider i det karakteristiske liggende A5-format. Kartonomslag og rygtape. Meget pædagogisk bygget op med tegninger og en række spørgsmål, der skulle svares på til sidst. Alt udgivet fra Institut for Astrologi på Havretoften i Sønderborg.

Museets Blog

Mit billede
Stiftet 1999 med formålet at give offentligheden et dokumenteret kendskab til det astrologiske fag og dets historie - og her navnlig den danske astrologi