istocksoejlefoede

tirsdag den 29. november 2011

Emne-klassificering af bibliotek

Museet påbegyndte et større projekt den 19. november 2011 kl 18:40 i Astrologihuset, København. Projektet forventes at vare omkring et halvt år at gennemføre og har baggrund i, at biblioteket er blevet stadig mere omfattende. Det rummer nu 1700 registrerede bøger, og arbejdet med at registrere samlingen efter afdøde Gilbert Tjørnum er end ikke tilendebragt samtidig med at Museet fortsat modtager donation af bøger.

Problemet er, at biblioteket til nu har været opstillet alfabetisk efter forfatternavn, hvilket er en enkel og udmærket opstilling op til en størrelse på ca 1000+ bind. Denne grænse er overskredet, og overblikket bliver stadig sværere at opretholde. Der er derfor ingen vej uden om en emneklassifikation som erstatning for den hidtidige måde at organisere på.


ADC-standarden
Emneklassifikation foregår på forskningsbiblioteker efter UDC-standarden (en forkortelse for Universal Decimal Classification) eller den forenklede DK-standard, der anvendes i landets folke- og skolebiblioteker. Begge har dog den skavank, at astrologi er klassificeret som en underpunkt under filosofi, af UDC kaldet 'det okkulte problem' og af DK blot 'okkultisme' (førhen: 'de esoteriske videnskaber').

Dette er naturligvis helt utilstrækkeligt til den foreliggende opgave, hvorfor Museet har været henvist til at udvikle sin egen klassifikation, kaldet ADC, en forkortelse for Astrology Decimal Classification. ADC-standarden blev udviklet allerede i 2003 og publiceret i forskningstidsskriftet Cornelius. En senere revision blev i 2007 publiceret sammesteds plus i det engelsksprogede Tycho, begge udgivet af Museet. Her i 2011 foreligger nu tredje revision, ADC 3, som har følgende indhold:



Denne ADC-standard bliver nu brugt ved emneklassificeringen af Museets bogsamling. Det forventes, at der vil ske en række mindre justeringer under klassifikationsprocessen. Ovenstående i alt væsentligt er korrekt, men der må altså tages forbehold for disse mindre ændringer. Klassifikationen forventes tilendebragt ved sommerferien, hvorefter oversigter til publikum kan blive udarbejdet. Både som opslag og som foldere.

Anvendelsen
Klassifikationen gør, at Museet kan bevare overblikket over bogsamlingen, samt at læsesalens brugere let kan finde en ønsket emnegruppe. Det tilstræbes, at hver emnegruppe kommer til at indeholde et fornuftigt antal bøger (i snit en snes stykker), således at biblioteket bliver enkelt at overskue og anvende. Mere nøjagtige eller specialiserede søgninger må foretages via Museets edb-katalog.

14 kommentarer:

  1. Jeg kender din hjemmeside i et stykke tid, er det smukt præsenteret , og der er alt , tillykke til det udførte arbejde og tak for deling.
    voyance gratuite par mail

    SvarSlet
  2. Nettstedet ditt er flott og mangfoldig. Være ugyldig og søvnløs jeg er alltid opptatt takk til deg.
    Lykke til!
    voyance gratuite amour
    voyance gratuite par email

    SvarSlet
  3. This blog is so nice to me. I will continue to come here again and again. Visit my link as well.
    Good luck


    voyance gratuite mail

    SvarSlet
  4. Grattis på din webbplats! Verkligen, det är bra och som jag såg i de första positionerna det är sant att dela och webbgränssnitt är verkligen en välsignelse för arbete stil. Verkligen ett stort tack!
    voyance gratuite en ligne

    SvarSlet
  5. Din blog er virkelig stor, jeg har det hver dag, og jeg finder hver gang noget, der passer mig
    voyance gratuite tarot

    SvarSlet
  6. Félicitation à tous ceux qui veillent pour le bon déroulement de ce magnifique blog !!
    voyance gratuite

    SvarSlet
  7. Jeg er virkelig stolt af at opdage dig selv, din blog er virkelig stor! Jeg kan lide dens interface, og jeg elskede også indholdet også. Især så fortsætte!

    voyance par mail

    SvarSlet
  8. Jeg er virkelig stolt af at opdage dig selv, din blog er virkelig stor!

    voyance gratuitement

    SvarSlet
  9. This blog is so nice to me. I will continue to come here again and again. Visit my link as well.
    Good luck
    voyante

    SvarSlet
  10. Que votre blog continue à fleurir de tant de lumière et d’harmonie.

    voyance par mail gratuite

    SvarSlet
  11. Jeg er virkelig stolt af at finde dig, din blog er virkelig stor! Jeg kan lide dens interface, og jeg også elskede indholdet også. Især så fortsætte!


    voyance en ligne gratuite

    SvarSlet
  12. Merci pour ce billet très agréable… et souriant (pour un sujet pas évident) !
    voyance mail gratuit

    SvarSlet
  13. Vos partages me plaient beaucoup! C'est super!!!
    voyance gratuite amour

    SvarSlet
  14. Super ce blog plein de bons conseils ! Je l'ai mis dans mes favoris. Bravo pour ce travail
    voyance gratuite mail

    SvarSlet

Museets Blog

Mit billede
Stiftet 1999 med formålet at give offentligheden et dokumenteret kendskab til det astrologiske fag og dets historie - og her navnlig den danske astrologi