Museet påbegyndte et større projekt den 19. november 2011 kl 18:40 i Astrologihuset, København. Projektet forventes at vare omkring et halvt år at gennemføre og har baggrund i, at biblioteket er blevet stadig mere omfattende. Det rummer nu 1700 registrerede bøger, og arbejdet med at registrere samlingen efter afdøde Gilbert Tjørnum er end ikke tilendebragt samtidig med at Museet fortsat modtager donation af bøger.
Problemet er, at biblioteket til nu har været opstillet alfabetisk efter forfatternavn, hvilket er en enkel og udmærket opstilling op til en størrelse på ca 1000+ bind. Denne grænse er overskredet, og overblikket bliver stadig sværere at opretholde. Der er derfor ingen vej uden om en emneklassifikation som erstatning for den hidtidige måde at organisere på.
ADC-standarden
Emneklassifikation foregår på forskningsbiblioteker efter UDC-standarden (en forkortelse for Universal Decimal Classification) eller den forenklede DK-standard, der anvendes i landets folke- og skolebiblioteker. Begge har dog den skavank, at astrologi er klassificeret som en underpunkt under filosofi, af UDC kaldet 'det okkulte problem' og af DK blot 'okkultisme' (førhen: 'de esoteriske videnskaber').
Dette er naturligvis helt utilstrækkeligt til den foreliggende opgave, hvorfor Museet har været henvist til at udvikle sin egen klassifikation, kaldet ADC, en forkortelse for Astrology Decimal Classification. ADC-standarden blev udviklet allerede i 2003 og publiceret i forskningstidsskriftet Cornelius. En senere revision blev i 2007 publiceret sammesteds plus i det engelsksprogede Tycho, begge udgivet af Museet. Her i 2011 foreligger nu tredje revision, ADC 3, som har følgende indhold:
Denne ADC-standard bliver nu brugt ved emneklassificeringen af Museets bogsamling. Det forventes, at der vil ske en række mindre justeringer under klassifikationsprocessen. Ovenstående i alt væsentligt er korrekt, men der må altså tages forbehold for disse mindre ændringer. Klassifikationen forventes tilendebragt ved sommerferien, hvorefter oversigter til publikum kan blive udarbejdet. Både som opslag og som foldere.
Anvendelsen
Klassifikationen gør, at Museet kan bevare overblikket over bogsamlingen, samt at læsesalens brugere let kan finde en ønsket emnegruppe. Det tilstræbes, at hver emnegruppe kommer til at indeholde et fornuftigt antal bøger (i snit en snes stykker), således at biblioteket bliver enkelt at overskue og anvende. Mere nøjagtige eller specialiserede søgninger må foretages via Museets edb-katalog.
tirsdag den 29. november 2011
Abonner på:
Opslag (Atom)