istocksoejlefoede

mandag den 7. marts 2011

Gilbert Tjørnum in memoriam

Gilbert Tjørnum er gået over – skovens store eg er faldet

Gilbert Tjørnum var født den 14. oktober 1919 kl. 19.35.46 i Randers og døde den 3. marts 2011 kl 11.25 i København.

Det var med både sorg og lys i sindet, at vi modtog meddelelsen om Gilberts Tjørnums overgang. Tabet af en person som ham giver et savn, og han vil blive husket meget længe. Ikke mindst i astrologiske kredse. Men der var meget lys, der dukkede op sammen med den triste meddelelse. Gilbert bar et lys i sig hele livet og var altid optimisten, der kunne trøste og lindre, når tingene så lidt brogede ud – hvad han i øvrigt altid hurtigt kunne bevise ved hjælp af sin astrologiske relativitetsteori. Jeg har ofte hørt ham sige, idet han overrakte et medmenneske en tegning over tertiærhoroskopet: ”Her kan du se; det er ikke er så mærkeligt, at du har det, som du har det. Der skulle jo ske noget sådant, ifølge dit horoskop”. Noget, han i øvrigt også var åben omkring med sit eget horoskop – vel at mærke tertiærhoroskopet. Gilbert vidste godt, at døden var nært forestående. Han nævnte ved nytår spændingen til Månen i Fiskene og ikke mindst spændingen til Mars i 8. hus.

Ud over skabelsen af den astrologiske relativitetsteori var Gilbert også dansk astrologis nestor. Han er nu ikke længere i den fysiske verden – i denne omgang og forlod sit hylster, den fysiske krop – den 3. marts 2011 midt på dagen – lige før bladets deadline, og lige før Uranus gik ind i Vædderens tegn – et astrologisk vendepunkt, som han altså lige netop ikke nåede at opleve. Det har han til gode i næste liv, og mit råd til Gilbert, når han fortalte om alt det, han ikke kunne nå rent fysisk, var, at hvad man ikke kan nå i dette liv, det når man sikkert i næste. Det syntes han gav god mening og morede sig over det, som han altid gjorde med et kæmpestort smil og latter. Han ville have nydt en vending som ”Hr. Smils fornemmelse for humor”.

Gilbert var som astrolog helt klar over, hvor hans talegaver kom fra, nemlig fra hans Ascendant, der stod i Tvillingerne. Det morede ham også, når jeg kaldte ham en mand af få (tusinde) ord. Jo, det var en fornøjelse at være sammen med ham, han satte virkelig pris på selskab, venskab og kollegialitet – og så havde han en guddommelig sans for humor. Hver gang, vi tatle om faglige ting, var humoren altid med som fast følgesvend, hvor selv meget alvorlige emner altid endte med, at vi lo meget sammen.
Tvillingernes tegn har ofte den virkning, at man ikke bliver gammel i sindet, og gør man det ikke i sindet, er der stor mulighed for, at man generelt virker langt yngre, end alderen tilsiger. Og det gjaldt i den grad for Gilbert. Han virkede både udadtil og indadtil evigt ung, næsten lige til det sidste. Selv mens har var syg, fornemmede man hans lyse sind. Og han havde overskud til hele vejen igennem at fokusere på andres ve og vel.

Gilbert Tjørnum var forfatter til bogen ”Moderne Kosmopsykologi”, og han drømte om at skrive en bog mere, nemlig om hans astrologiske relativitetsteori. Men der var meget, Gilbert ikke nåede, når han selv skulle sige det. Dels på grund af mangel på tid, hans mange projekter - og så det faktum, at hans helbred begyndte at svigte ham for et par år siden. Han kom på hospitalet i flere omgange og døde på hospice, Diakonissestiftelsens på Bernstorffsvej efter få dages ophold her. Nu var der sat punktum for hans stræben.

Familie, venner og bekendte optog Gilbert meget, det lagde vi alle her i huset mærke til. Han sendte hver jul – med stor glæde – en masse julekort, så mange, at han måtte dele skrivningen op i flere omgange. Oh han huskede naturligvis alle vore fødselsdage. Vi fik alle en lykønskning fra ham på fødselsdagen, og det varmede, for der var altid lys ”vedhæftet”. I de senere år skete vedhæftningen så at sige i dobbelt forstand, fordi Gilbert var med på de nye tider og brugte sin computer flittigt. Ved fester og til runde fødselsdage forfattede han ofte en sang, han havde virkelig mange talenter.
Da Claus Houlberg og jeg havde besluttet at tage initiativ til Astrologisk Museum var det naturligste af verden at spørge Gilbert, om han ville være formand. Netop omkring dette tidspunkt havde han besluttet at gå ud af al det foreningsarbejde, som han havde deltaget meget i. Men at blive formand for noget så spændende som verdens første astrologiske museum, det var for fristende. Det har jeg i mit stille sind takket universet for mange gange. Behøver jeg at sige, at vi havde det både hyggeligt og sjovt på alle de møder, vi har holdt gennem tiden?

Gilbert holdt af både huset og museet, og det var gengældt i en grad, så vi vil savne hans fysiske og åndelige nærvær i lang tid fremover.

Tiden på Irene Christensen Instituttet, hvor hans astrologiske virke begyndte, hørte man ham ofte tale om på en ganske særlig måde. Han kendte Irene personligt og omtalte hende med ros i høje toner ved mange lejligheder.

Interessant nok har AstrologiHusets historie været præget af tallene 1 og 9. Også dette delte vi med Gilbert, som blev født i Randers i 1919 kl. 19-noget i den 10. måned. Den første huslejekontrakt blev underskrevet den 11.9.1991 med tilbagevirkende kraft fra den 1.9.1991. Astrologisk Museum åbnede dørene i Valby den 19.9.1999, for bare at nævne de væsentligste. Og ikke mindst: Gilbert døde i en alder af 91 i 2011!

Lad os hylde Gilbert Tjørnum ved at sende ham lys på rejsen mod stjernerne.
Æret være Gilbert Tjørnums minde.

Karl Aage Jensen
Fungerende formand
Astrologisk Museum
.

10 kommentarer:

  1. Kære Karl Åge
    Fint skrevet.Mange tak for det.
    Den 14/5 gjorde Tjørnum til den fødte optimist samt den glade/gode sigøjner.-En mand hvor alle sanser var skarpe!og hvor frihed havde den største betydning (under ansvar).En mand der spredte glæde hvor han end gik.Opfinder var han også på sin måde.Livslektien var 3 alt hvad der kunne bruges inde for kommunikation medie m.m.
    En lille kort numerologisk analyse samt en kondolence samt et stort tillykke med de 11 Karl Åge den hvide magiker:-)
    Kærligst Inga www.numerologi.dk

    SvarSlet
  2. den 11 marts mente jeg knus herfra.

    SvarSlet
  3. Ja jeg har i en periode været meget sammen med Gilbert og Bent - vi gik altid på kaffe efter foredraget i astrologiforeningen - Gilbert var jo et omvandrende leksikon indenfor astrologi, idet han har fulgt Irene Cristensen siden hun startede bladet: stjernerne i 1952 - han har inspireret mig meget, idet han var inde i Tycho Brahe s historie og mange af de ting han stod for. Den vej rundt fik jeg ideen til planeturet - hvor de ti visere peger på planeterne på den rigtige himmel. Uret var et par år udstillet på Ole Rømer museet - senere på astrologihuset.
    Gilbert får en af de klareste stjerner på himlen, som han var en af de klareste hjerner på jorden.

    Peter Eilskon Svarrer

    SvarSlet
  4. Hej, en hurtig note til at fortælle dig, at jeg elsker din blog, så jeg ikke fratage mig! Tak for alt det arbejde, der er, og hvor meget sjov jeg finder.

    voyance gratuite par mail

    SvarSlet
  5. Uppriktigt sagt är du bra att ha gjort en sådan sajt, du är en underbar person och dela idéer tack så mycket, jag älskar de människor som vill dela sina kunskaper och inte hålla dem för sig själva.
    Ett stort tack.
    voyance gratuite par telephone

    SvarSlet
  6. Tak for at bringe os til at slappe af, din hjemmeside er vidunderligt, jeg er på den hver dag, og jeg ser ikke slutningen, så der var nyt.
    Voyance gratuite immediate

    SvarSlet
  7. Tak først for denne store blog. Jeg kommer hver dag, herunder weekender! Held og lykke

    voyance par mail gratuite

    SvarSlet
  8. Tak først og fremmest for denne store blog. Jeg kommer hver dag, herunder weekender! held og lykke


    voyance gratuite amour

    SvarSlet
  9. Din blog er stor, høj kvalitet arbejde ... Jeg er sikker på mange vil være enig med mig selv om de ikke tager sig tid til at fortælle dig


    voyance gratuitement par mail

    SvarSlet
  10. Your blog is really great, I visit it every day and every time I find something that suits me. This blog has a lot of user-friendliness and a warm welcome
    thank you so much

    Voyance en ligne gratuite et rapide

    SvarSlet

Museets Blog

Mit billede
Stiftet 1999 med formålet at give offentligheden et dokumenteret kendskab til det astrologiske fag og dets historie - og her navnlig den danske astrologi