Voyager er nået solsystemets ende
Offentliggjort 14.12.10 kl. 19:23
Sonden, der i dag er det fjerneste menneskeskabte objekt, har opdaget en særlig forandring.
Voyager 1 har tilsyneladende nået en milepæl i dens mission med at forlade vores solsystem.
17,4 mia. kilometer fra sit hjem på Jorden har veteransonden nu registreret en særlig ændring i partikelstrømningen omkring sig.
Ændring i partikelstrøm
Partiklerne, som stammer fra Solen, bevæger sig ikke længere udad - men til siden. Og det er en klart tegn på, at Voyager 1 er tæt på at tage det fulde spring ud i det interstellare rum, som er "himmelrummet mellem stjernerne.”
Forskerne registrerede første gang små ændringer i partikelstrømmen omkring Voyager i 2005. Det var første tegn på, at sonden var ved at forlade den såkaldte heliosfæren og vort eget solsystem.
Videnskabsmand Edward Stone, en af Voyager-projektets grundlæggere, er overrasket over rumsondens levedygtighed.
”Vi havde ingen idé om, hvor langt vi ville nå udenfor solsystemet. Vi ved nu, at vi om ca. fem år, vil være helt udenfor for første gang,” siger han til BBC News.
Voyager 1 blev opsendt den 5. september 1977, som en af to ubemandede rumsonder, der havde kurs mod planeterne Jupiter og Saturn.
I god form
Her optog sonden nærbilleder og foretog en række forskellige videnskabelige målinger. Efter nærpassager af de to planeter og deres talrige måner fortsatte Voyager 1 videre ud i rummet.
Og den er tilsyneladende i overraskende god form på grund af sin radioaktivt brændstof, som sikrer en kontinuerlig fremdrift.
På grund af den store afstand tager det dog i dag 16 timer, før radiobeskeder når frem til Jorden.
Data viser, at solvindens hastighed omkring Voyager 1 konstant er faldet med 72.400 kilometer i timen om året siden august 2007 - på det tidspunkt var hastigheden 209.000 kilometer i timen.
Rumsonden selv bevæger sig fortsat med fantastiske 61.000 kilometer i timen.
Begrænset kontakt
Hvis der ikke opstår uforudsete komplikationer, skulle det være muligt at kommunikere med både Voyager 1 og 2 helt frem til år 2030.
Begge sonder har brændstof nok - Voyager 1 kan holde fart helt til 2040 og Voyager 2 til 2034.
Om 40.000 år vil Voyager 1 passere 1,6 lysår fra stjernen AC+79 3888 i stjernebilledet Giraffen som et inaktivt artefakt fra Jordens daværende indbyggere.
90 minutter med musikstykker og hilsner på 55 af Jordens sprog er indlejret i en kobbergrammofonplade på rumsonden, som eventuelle intelligensvæsener kan muntre sig med.
Relaterede artikler